Een zomer zonder repetitie

De zomer, een tijd waarin we genieten van het lekkere weer en de ontspanning die dit brengt. Voor veel muzikanten betekent de zomer ook een pauze van repetities en optredens. Het is de periode waarin we vrij nemen van onze muzikale verplichtingen en tijd besteden aan rust en herstel. Laten we eens stilstaan bij de betekenis van deze zomerstop en de waardevolle aspecten die het met zich meebrengt.

Tijd voor welverdiende rust

De zomerstop is een welkome onderbreking voor muzikanten na een seizoen van intensief repeteren en optreden. Het is een tijd waarin we de instrumenten even kunnen laten rusten en onszelf kunnen opladen. We kunnen genieten van momenten van ontspanning, vakantie en quality time met dierbaren. Deze periode van rust stelt ons in staat om zowel fysiek als mentaal te herstellen, zodat we weer fris en gemotiveerd kunnen beginnen aan het nieuwe seizoen.

Blijf spelen als (amateur)muzikant

Als amateurmuzikant kan het dus zeer verleidelijk zijn om tijdens de zomerstop volledig te stoppen met spelen. Maar dat kan ik je toch echt beter afraden! Want daar ga je echt spijt van krijgen na die zes weken zomervakantie, tijdens de eerste repetitie. Dan lig je na de inspeelwerken al helemaal op apengapen, en dan moet je nog bijna twee uur spelen. Je embouchure kan je dan namelijk weer helemaal opbouwen.

Geloof me, I’ve been there…

Dus tijdens deze zomerstop is het aan te raden om regelmatig je instrument op te pakken en te blijven spelen. Dit hoeft niet in dezelfde intensiteit als tijdens het reguliere seizoen, maar het helpt om je techniek en muzikaliteit op peil te houden.

Je partijen blijven oefenen

Je kan natuurlijk de meest voor de hand liggende optie kiezen, namelijk de partijen spelen die je in het orkest speelt. Dan heb je alle loopjes en moeilijkere passages helemaal onder de knie tegen de tijd dat de repetities weer beginnen. Super handig voor de dirigent ook! ­čśë

Nieuwe muziekstukken verkennen

Ten tweede, waarom zou je jezelf beperken tot hetzelfde oude repertoire? De zomerstop is de perfecte tijd om nieuwe muziekstukken te verkennen. Ga op ontdekkingsreis, probeer verschillende genres en stijlen uit. Wie weet, misschien ontdek je een verborgen liefde voor jazz, rock of lo-fi! De zomerstop biedt je de vrijheid om te experimenteren en je muzikale horizon te verbreden. Dus laat die innerlijke muzikale avonturier naar buiten komen!

Speel met anderen

En last but not least, laten we niet vergeten dat samen spelen altijd leuker is. Dus waarom zou je niet wat informele jamsessies organiseren met andere muzikanten? Pak je instrument, trommel wat vrienden op en speel wat deuntjes samen. Het draait niet om perfectie, maar om plezier hebben en je passie delen met gelijkgestemde zielen. Samen jammen is als een zomerbarbecue voor je muzikale ziel (je kan dát uiteraard combineren!).

Of richt een adhoc kwartet, trio, duo op. Vraag je medemuzikanten uit het orkest of ze zin hebben om samen te komen om wat leuke muziek in te studeren. Misschien kan je dan als ensemble bij een volgend concert van het orkest nog een intermezzo verzorgen? Dan heb je namelijk iets om naar toe te werken en zo’n uitdaging is echt hartstikke leuk!

Wat ga ik dan doen deze zomer?

Uiteraard ben ik deze zomer gewoon aan het werk. Op dit moment ben ik bezig met het instrumenteren van een werk van Gabriel Faur├ę voor saxofoonkwartet. Hopelijk ga ik deze in het najaar ook repeteren met bevriende muzikanten. Super leuk!

En daarnaast wil ik uiteraard ook muziek blijven maken. Met mijn man Dennis ga ik een aantal werken opnemen, zoals we al eerder hebben gedaan voor de kerstboodschap van 2021. Helaas is het in december 2022 te druk voor ons beide geweest om toen een kerstboodschap te maken. Daarom hebben we het voor dit jaar al in de zomer gepland.

Dus verwacht een kerstlied in korte broek deze winter. Of zoiets…

In conclusie

Kortom: de zomerstop is geen excuus om volledig stil te zitten. Blijf spelen, ontdek nieuwe muzikale uitdagingen en maak plezier met andere muzikanten. Laat de zomerstop een periode zijn van ontspanning, groei en muzikale avonturen. En wanneer het nieuwe seizoen begint, sta je klaar om de rest van het orkest te verbazen met je energie, enthousiasme en verbeterde vaardigheden. Fijne zomer! ԜǴŞĆ