‘Elke zaterdag marcheerden we met plezier door de buurt’

In de Oud-Amsterdammer van 11 juni 2013 ben ik geciteerd op de voorpagina. ‘Elke zaterdag marcheerden we met plezier door de buurt’ gaat in op drumfanfares en andere Amsterdamse muziekverenigingen. Deze waren vroeger namelijk herkenbaar in in de buurt aanwezig, maar tegenwoordig lijken ze uit het straatbeeld verdwenen.

Selectie van het artikel 'Vroeger marcheerden we door de buurt' van de papieren Oud-Amsterdammer.
Selectie van het artikel van de papieren Oud-Amsterdammer.

Het artikel gaat in op de herinneringen die verschillende lezers van de krant hebben over het muziekleven in Amsterdamse drumfanfares en andere muzikale gezelschappen. Verenigingen hadden vroeger namelijk een duidelijke functie in de buurt: tijdens bijvoorbeeld de Sinterklaasintocht marcheerden de muziekverenigingen van Amsterdam Noord tot aan de Dam met de bonte stoet mee.

Het is een leuk artikel geworden (het gaat nog verder op een volgende pagina in de krant). Het heeft mij daarnaast veel inspiratie gegeven om het muziekleven in Amsterdam levend te houden. Muziek maken in groepsverband voor de buurt blijft toch een geweldige vorm van muziekmaken?!

[Update 1 mei 2019:] Helaas is het blad Oud-Amsterdammer ter ziele. Gelukkig heb ik het blad des tijds bewaard. De gehele editie van de Oud-Amsterdammer is dus in z’n geheel te downloaden (in pdf-formaat) op mijn website via deze link.