Mijn eerste zes maanden als zzp’er

Het afgelopen zes maanden is heel spannend geweest: ik ben gestart als zzp’er en dirigent. Vers uit de opleiding HaFaBra-directie begon ik aan het avontuur dat ondernemersschap heet, nadat ik mijn praktijkexamen in november 2021 had volbracht. In december en het begin van januari had ik al een heus ondernemersplan geschreven waarin ik voor mezelf mijn plannen had uitgewerkt. Hoe wil ik ondernemen? Waar wil ik mijn geld mee verdienen? 

Uiteraard wilde ik gaan dirigeren, maar ik wil uiteindelijk ook arrangementen voor blazers gaan schrijven. Mijn strategie is als volgt: solliciteren voor een aanstelling als dirigent, en ondertussen werken aan arrangementen (stukjes zoals ik ze zelf noem).

Naar de Kamer van Koophandel 

Allereerst wilde ik een stok achter de deur. Ik wilde me al inschrijven als dirigent/arrangeur voordat ik opdrachten had. Het geeft mij namelijk een drive om daadwerkelijk aan de slag te gaan. Start before you’re ready, zoals menig business goeroe heeft gezegd. 

Misschien dat dit een actie is waar veel mensen zich niet zo’n druk om maken. Voor mij was het echter wel een spannende tijd en een heel grote stap. Ik kom namelijk niet uit een ondernemersfamilie. Het is dus allemaal nieuw. En in mijn kring van familie en vrienden kan ik de kunst niet echt afkijken. 

Daarnaast was is dit na jaren van studie, werkloosheid en ziekte een heel nieuw hoofdstuk waar ik instap. Dus bovenop alles dat nieuw is qua zelfstandig ondernemen vs. in loondienst werken, is het voor mij ook een hele nieuwe fase van mijn leven.

Een selfie van een blije Wendolien bij de Kamer van Koophandel.
Een Selfie genomen bij de KvK toen ik mij ging registreren als zelfstandige.

En bij het werken als zelfstandige komen natuurlijk ook alle andere verantwoordelijkheden, zoals de administratie. En laat ik nou zo’n persoon zijn die het eerst zelf wil kunnen voordat ik ga overwegen om het uit te besteden… 😅 Dus ondertussen ben ik ook maar direct met een cursus boekhouden begonnen. Gelukkig kan ik voor financiële expertise wél hulp krijgen, namelijk bij mijn broer.

Solliciteren 

Dirigeren stond bovenaan mijn lijstje. Maar hoe wordt je dan dirigent van een orkest?
Als HaFaBra-dirigent kan ik gemakkelijk naar vacatures zoeken via de landelijke Bond van muziekverenigingen, namelijk de KNMO. Muziekverenigingen kunnen daar vacatures voor een nieuwe dirigent of instructeur plaatsen. Ook de Bond van Orkestdirigenten (de BvOI) en deelt vacatures op hun website.  

Solliciteren als dirigent gaat eigenlijk net zoals andere banen: ik schrijf een sollicitatiebrief met mijn motivatie, en ik stuur daarbij uiteraard een CV mee. Vervolgens word ik door de muziekvereniging wel of niet op een gesprek uitgenodigd. Het verschil met een andere baan, is dat er vaak ook een zogenaamde proefdirectie volgt. Een proefdirectie of proefrepetitie houdt in dat ik als dirigent een (deel van een) repetitie zal leiden. Ik bereid de muziek voor die wordt aangedragen door de vereniging en die ik eventueel zelf meeneem. En dan ga ik met het orkest muziek maken! Na zo’n proefrepetitie gaat het orkest met zijn leden overleggen of er een klik is tussen muzikanten en dirigent. 

Ik ben dus aan de slag gegaan met het schrijven van sollicitatiebrieven. Ik ging er vanuit dat ik, als starter net vers van de opleiding, wel een tijdje nodig zou hebben voor ik zou worden uitgenodigd op gesprek, laat staan een proefdirectie!  Er gebeurde echter iets dat ik niet verwachte: na het insturen van twee sollicitatiebrieven naar muziekverenigingen, werd ik prompt bij één van die orkesten uitgenodigd voor een gesprek. En na dat gesprek werd ik uitgenodigd om een proefrepetitie te leiden! 

Beginnen bij Laurentius 

Om alles samen te vatten: sinds eind februari 2022 sta ik als vaste dirigent voor het Concertorkest van Muziekvereniging Laurentius in Voorschoten.

Nu begint het echte werk dus: repetities leiden op de dinsdagavond en naar een concert toewerken. Maar uiteraard moeten de repetities ook de nodige voorbereid krijgen. En als dirigent ben je ook bezig met het samenstellen van een concertprogramma. 

Ook hier is dus alles weer nieuw: nu kan ik iets op gaan bouwen met de muziek, met de mensen. Het is heel anders dan ik hiervoor heb mogen meemaken. Bij praktijkdagen tijdens mijn opleiding kreeg ik vaak maar 15 min op een hele middag om te mogen dirigeren. Nu heb ik een hele avond de tijd! En nu mag ik mensen helpen de muziek in te studeren, en de muziek nog mooier doen laten klinken dan het al deed. Wat een leuke uitdaging! 

Een actiefoto vanuit het orkest. Wendolien dirigeert, op de achtergrond is het publiek (wazig) te zien. Op de voorgrond zijn de lessenaars van de muzikanten te zien met bladmuziek en één van de altsaxofonisten.
Mijn eerst concert in Lisse op 7 mei 2022.

Mijn eerste concert 

Er stond direct al een concert op de planning. Dat was al meteen mijn proeve van bekwamen. Ik had de vrijheid om een programma samen te stellen, en ik zou ook de muziek zelf gaan aankondigen. 

Nu zijn er genoeg goede redenen om als dirigent de aankondigingen van de muziekwerken door iemand van het orkest te laten doen. Het is echt geen schande om dat uit te besteden, want zo kan je je helemaal focussen op de muziek. Maar ik wist dat ik de aankondigingen prima kon doen. In mijn vrijwilligerswerk op de receptie van het Cruquius Museum geef ik namelijk al uitleg aan de museumbezoekers. Een presentatie geven kan ik dus wel. 

Mijn eerste concert met het concertorkest was uiteindelijk enorm geslaagd! Het publiek heeft zich zeer vermaakt, en de muzikanten hebben goed en ontspannen gespeeld. 

Eerste invalklussen 

Ondertussen heb ik inmiddels ook twee invalklussen gedaan. Bij de WesterHarmonie heb ik het orkest geleid tijdens de Dodenherdenking bij het Monument van de Zittende Vrouw in Bos en Lommer in Amsterdam. En een aantal dagen later stond ik in Enkhuizen met muziekvereniging Dindua tijdens de festiviteiten rondom de Bevrijding ende Opstanding van Enckhuijsen…. In klederdracht! 

Wendolien staat trots naast haar lessenaar in historische kleding. Ze heeft haar dirigeerstokje vast.
Ik vond het stiekem toch wel erg leuk om in historische kleding rond te lopen.

Zomerstop 

En toen was er de zomerstop. Dat betekent dat er even geen repetities van het Concertorkest zijn. Maar ondertussen zit ik natuurlijk niet stil! 

In juli ben ik naar het WMC in Kerkrade geweest om een aantal workshops en een lezing bij te wonen die door de BvOI zijn georganiseerd. Ik ben namelijk nooit uitgeleerd! Ik heb die dagen de luxe gehad om bij mijn schoonouders te mogen logeren in het pittoreske Geulle. 😊

Verder was ik lekker aan de slag met het arrangeren van nieuwe stukjes. Daarover hopelijk binnenkort meer op deze website. Ook heb ik de concertprogramma’s samengesteld voor een aantal optredens in eind augustus en de maand september, met het Concertorkest. En ik ben ook alvast aan het brainstormen geweest over de kerstperiode.

Er zou ook nog een nieuwe muziekvideo in de maak zijn. Ik wilde namelijk zelf graag muziek maken tijdens de zomerstop. Ik ben weer begonnen met een leuk stuk in elkaar te knutselen die ik samen met mijn man Dennis op ga nemen. Helaas zijn door de aanhoudende warmte gedurende de gehele zomer 🌞, de opnames voorlopig nog even uitgesteld.